Понедельк, 20.11.2017, 17:38
Приветствую Вас Гость | RSS

Словесник

Меню сайта
Время жизни сайта
Статистика

Онлайн всего: 23
Гостей: 23
Пользователей: 0

Методический кейс

Главная » Файлы » Украинская литература » Тестирование [ Добавить материал ]

О. Іваненко «Друкар книжок небачених»
23.01.2016, 17:07

Самостійна робота "О. Іваненко "Друкар книжок небачених"



 

Після прочитання такого цікавого та пізнавального твору, залишається лише одне - перевірити, наскільки ви все запам'ятали. Такий невеличкий тест допоможе вам у цьому. Успіхів.

 

О. Іваненко «Друкар книжок небачених»

Самостійна робота

 

1. Розмістіть в хронологічній послідовності міста, в яких жив і працював Іван Федоров:

а) Львів;

б) Москва;

в) Острог;

г) Заблудове;

2. Де навчався Максим Грек у юності?

а) в Італії;                                           

б) у Німеччині;                   

в) у Москві;

г) в Острозі.

3.  Іван Грозний запрошує Івана Федорова і доручає йому…:                                                       

а) збудувати «Печатний дім», де друкуватимуть книги;

б) переписувати книги і створювати ілюстрації до них;

в) поїхати в Європу і навчитися друкувати книги;

г) збудувати церкву.

4. У Львові Іван Федоров надрукував:

а) Біблію і Буквар «;

б) Апостол і Біблію;

в) Апостол» і «Учительне Євангеліє»;

г) Апостол і Буквар.

5. Оксана Іваненко твір присвячує:

а) чоловікові;

б) дочці;

в) своєму батькові;

г) сину.

6. Навесні 1564 року в «Печатному домі» з’явилася перша друкована книга: 

а) «Буквар»;

б) «Апостол»;

в) «Учительне Євангеліє»;

г) Біблія.

7. В Острозькій друкарні з’явилася друком книга…     

а) «Учительне Євангеліє»;

б) Біблія;

в) «Буквар»;

г) «Апостол».

8. На початку твору Іван Федоров…                                                         

а) писар;

б) старець;

в) друкар;

г) диякон.

9. «Учительне Євангеліє» – це перша друкована книга, яка з’явилася…

    а) в Острозі;

б) у Москві;

в) у Львові;

г) у Литві.

10. Назвіть автора твору «Друкар книжок небачених»:

а) Оксана Іваненко;

б) Борис Харчук;

в) Ліна Костенко;

г) Олекса Стороженко.

11. З яким проханням звертається Іван Грозний до іноземця Шлітта?

а)  знайти й привезти в Москву лише майстрів паперової справи, палітурників і друкарів;

б)  привезти друковані книги;

в)  зібрати майстрів різних спеціальностей в Італії і привезти в Москву;

г) зібрати майстрів різних спеціальностей у Німеччині й привезти в Москву».

12. Як називали сина Івана Федорова жителі Львова, коли той вже мав свою майстерню?

     а) Івашко;

б) Іван;

в) Іванко;

г) Іван Друкаревич.

13. Помічника Івана Федорова звали:

а) Грек;

б) Костянтин;

в) Гринь;

г) Сомко.

14. За жанром «Друкар книжок небачених» – це...

а) повість-притча;

б) літературна казка;

в) історичний роман;

г) історико-біографічна повість.

15. В якому столітті відбуваються події у творі?                                 

а) ХVІ ст.;

б) ХVІІ ст.;

в) ХІV ст.;

г) ХV ст.;

16. Скільки років Максим Грек був ув’язнений?

а)  близько тридцяти років;

б) близько двадцяти років;

в) у повісті про це не згадано;

г) близько п’ятнадцяти років.

17 . Встановіть відповідність між героями і цитатними характеристиками:

1. Максим Грек;

2. Іван Федоров;

3. Петро Мстиславець;

4. Гнат Ходкевич.                                                                         

а) «… чорновусий, чорнобровий, ще не старий пан з чорними живими очима»;

б) «… високе ясне чоло, світлі, допитливі й розумні очі, вправні великі руки, що любили ремесла і тесляра, і палітурника»;

в) «Є в нього помічник. Веселий і бувалий…, прибулець з Білорусі»;

г) «непримиренний славетний учений…, обвинувати в єресі, тобто в неправдивому тлумаченні християнської віри, і засудили…».

   

О.Іваненко «Друкар книжок небачених»

Тести

1.Кому належить вислів : «Книги - це ріки, що напувають всесвіт»?

А.Івану Федорову

Б.Грині

В.Івану Грозному

Г.Максиму Греку

2. Яким словами закінчується притча , яку розповідав Максим Грек диякону Івану?

А.Коли маєш ти хист до чогось, плекай його, вирощуй.

Б.Коли маєш хист , іди та сій.

В.Коли маєш хист ,не закопай його в землю.

Г.Коли маєш хист, живи з ним.

3. Хто з героїв повісті у друкуванні книг побачив зміцнення своєї влади?

А. Максим Грек.

Б.Костянтин Острозький.

В.Іван Грозний.

Г. Григорій Ходкевич.

4. Відшукайте назву розділу , якого немає у повісті

А. "Свято книги».

Б. « Українська Біблія»

В. «Борець і сіяч»

Г.Найперший Буквар»

5.» Ех , шкода, що не дожив ані Максим Грек , ані Макарій до цього свята. Оце б раділи». Кому належать ці слова

А. Івану Федорову

Б. Грині.

В. Ганзі.

Г. Григорію Ходкевичу

6. "Найбільше його цікавили великі розкішні оправи книг. Не така то була проста справа! Оправу робили з дерев‘яних дощок, обтягали шкірою, робили прикраси, витискували герби, робили металеві застібки , щоб краще зберегти книгу» Якого героя згадано у цьому уривку?

А.Максима Грека

Б.Гриню.

В.Івашка.

В.Диякона.

7. "Не личить мені в оранці та сіянні насіння життя своє коротати. Замість рала в мене ремесло художнє, замість насіння житнього – духовне насіння повинен я по всьому світу розсівати….і всім роздавати духовну їжу». Ці слова це відповідь Івана Федорова одному з героїв повісті . Назвіть його

А. Петру Мстиславцю

Б.Григорію Ходкевичу

В. Іванові Грозному

Г. святому Макарію

8. "Треба для дітей виготовляти книги, щоб змалку вчилися читати і щоб легко їм було не тільки вчитись, а й у малих слабих рученятах тримати» . Про яку книгу тут говориться?

А.Кобзар

Б. Євангеліє

В.Буквар

Г.Апостол

9. "З новим запалом узявся він до роботи в Острозі. Дарма що посивіло волосся у друкаря, що нема тої сили, яка була замолоду. Зате є досвід і глибокі знання.» Яку книгу видав першодрукар у Острозі?

А. Апостол

Б. Євангеліє
В.Псалтир

Г. Біблію

10. "Високий дід з срібним хвилястим волоссям і срібною довгою бородою…» Такий опис зовнішності належить

А.Івану Федорову

Б. Максиму Греку

В.Петру Мстиславцю

В.Костянтину Острозькому.

11. Назвіть розділ, в якому не йде мова про Івана Федорова

Б. «Борець і сіяч» А.»Ганза»

В. "У стародавньому місті Львові»

Г. "Острозька академія»

12. "Книги - це ріки , що напувають всесвіт…» Так починається і закінчується повість. Як називається цей прийом?

А. єдинопочаток

Б. обрамлення

В. сюжет

Г. тавтологія.

13.Темою повісті «Друкар книжок небачених» О.Іваненко є …

А. розповідь про Острозьку Біблію

Б. розповідь про друкарню Григорія Ходкевича

В. розповідь про початок книгодрукування в Україні

Г. розповідь про книгу.

14.Основна думка повісті вкладена в такі слова…

А. Книги-це ріки , що напувають всесвіт

Б. Книги - мудрості джерело

В.Книги - вічна скарбниця людських знань

Г. Книги – морська глибина.

Відповіді.

1.Г

2.А

3.В

4.Б

5.А

6.В

7.Б

8.В

9.Г

10.А

11.А

12.Б

13.В

14.А

Література :

1.О.Іваненко Твори в п‘яти томах. Том другий. Повісті,оповідання, нариси.- К.:Веселка, 1984.- 231 с.

 
Категория: Тестирование | Добавил: panova
Просмотров: 1333 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 2.3/3
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии и видеть ссылки на материалы могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт
Поиск